Nova serija varnostnega krmilnika Omron NX

logo

Prvi1 napreden varnostni krmilnik na svetu, ki podpira dve industrijski varnostni mreži za industrijske robotske sisteme.

Naš novi varnostni omrežni krmilnik serije NX je prvi na svetu, ki podpira dva varnostna protokola: CIP Safety,2 ki so ga sprejeli proizvajalci industrijskih robotov, ter varnost preko EtherCAT® (FSoE),3 ki zagotavlja izredno hitre odzive iz omrežja.

Proizvajalci avtomobilov in živil morajo prožno spreminjati postavitve proizvodnih linij, da lahko proizvajajo izdelke z majhno proizvodno količino in širokim naborom različnih tipov, hkrati pa se soočajo s kratkimi življenjskimi cikli izdelkov. Varnostni sistemi zaustavljajo proizvodne linije in naprave tako, da zaščitijo ljudi pred potencialnimi nevarnostmi, kot so npr. delujoči roboti. Pri običajnih varnostnih krmilnikih je treba preveriti varnostni sistem za celotno linijo, tudi če spreminjamo samo del linije. Predvsem zaradi široke uporabe robotov in pomanjkanja izkušenih varnostnih administratorjev narašča potreba po enostavni namestitvi in ​​vzdrževanju naprednih varnostnih sistemov.

Za izpolnitev teh zahtev smo razvili serijo varnostnih omrežnih krmilnikov NX, ki omogoča enostavno načrtovanje varnostnih sistemov tako za velike proizvodne linije z uporabo industrijskih robotov kot tudi za proizvodno opremo, ki zahteva nadzor visoke hitrosti. Serija omogoča modularno varnostno krmiljenje, ki odpravlja potrebo po ustavitvi celotne proizvodne linije, ko je postavitev spremenjena ali vzdrževana. Avtomatsko programiranje za varnostne sisteme, »offline« simulacija ter »online« spletni funkcionalni test za preverjanje varnostnih programov skrajšujejo čas, ki je potreben od načrtovanja do preverjanja varnosti. Poleg tega zapisovanje varnostnih podatkov omogoča tudi neizkušenim delavcem, da ugotovijo vzrok nenadne prekinitve linij, kar pripomore k povečanju produktivnosti.

Varnostni krmilnik serije NX je sestavljen iz naslednjih enot:

 • NX-SL5500/5700 – varnostna enota CPU
 • NX-CSG320 – komunikacijska kontrolna enota
 • NX102-9020 – krmilnik za avtomatizacijo strojev

Osnovne značilnosti

 • Dve različni omrežji v enotnem varnostnem sistemu
 • Varnostni krmilnik serije NX, ki je povezan z avtomatskim krmilnikom NX102, omogoča hkratno uporabo tako EtherNet/IP™ + CIP Safety™ kot tudi EtherCAT® + FSoE (FailSafe over EtherCAT).
 • Varnostne sisteme za CIP Safety™ robote različnih ponudnikov je mogoče enostavno izdelati.
 • Enota za varnostne procesorje NX-SL5700 zagotavlja do 254 povezav CIP Safety™, ki omogočajo varnostne sisteme za velike proizvodne linije.
 • Varnostni krmilnik serije NX v kombinaciji s krmilnikom NX102 zagotavlja varnostni nadzor v realnem času do 12 pogonov z uporabo EtherCAT® in FSoE.

Integrirano razvojno okolje Sysmac Studio za hitro programiranje varnosti

 • Samodejno programiranje zmanjša čas programiranja varnostnega krmiljenja.
 • »Offline« simulacija omogoča preverjanje programov brez povezovanja strojne opreme.
 • Funkcionalni preizkus v režimu »online« omogoča preverjanje varnostnega sistema pri nastavitvi linije vse do izdelave testnih poročil. Tako imajo tudi uporabniki, ki nimajo visokega strokovnega znanja, možnost, da preizkusijo varnostne sisteme.

Enostavno vzdrževanje in hitro odpravljanje težav

 • Beleženje varnostnih podatkov omogoča hitro ugotavljanje vzrokov zaustavitve proizvodne linije.
 • Obnovitev varnostne enote omogoča enostavno zamenjavo strojne opreme brez uporabe programske opreme.

Kartica SD, ki vsebuje nastavitve beleženja, se uporablja za beleženje varnostnih podatkov. Ko so izpolnjeni pogoji za sprožitev zagona, se lahko podane spremenljivke naprave in izpostavljene spremenljivke zapišejo v kronološkem zaporedju in shranjujejo na pomnilniško kartico. Ta funkcija pomaga pri hitrem prepoznavanju vzrokov nenadne prekinitve delovanja sistema in pri določitvi preventivnih ukrepov.

Z uporabo omrežnega varnostnega krmilnika serije NX Omron nadaljuje z izjemnimi izboljšavami produktivnosti in varnosti za globalno predelovalno industrijo ter pospešuje udejanjanje »Inovativne avtomatizacije!« skupaj z naročniki.

1 Po opravljenih raziskavah s strani Omrona v juliju 2018.
2 CIP Safety™ (Common Industrial Protocol) dodaja varnostno funkcionalnost industrijskemu omrežju EtherNet/IP™ in je razširjen po vsem svetu.
3 FSoE (FailSafe over EtherCAT), varnost preko EtherCAT®, je varnostni protokol za industrijsko omrežje EtherCAT®.

https://www.miel.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

New Generation Compact Drive | Delta Industrial Automation

New Generation Compact Drive | Delta Industrial Automation

Svet mehatronike 41

V času priprave tokratne številke smo v Sloveniji po daljšem času spet »okusili«, kako izgleda prava zima! Upamo, da vam obilen sneg ni povzročil preveč preglavic, ampak zgolj zimsko veselje v vseh možnih oblikah.

Večfunkcijski sistemi z IO-Linkom

Murrelektronik proizvaja digitalno infrastrukturo za prenos podatkov.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!