Zmogljivi namestitveni koncepti z IO-Linkom

logo

Komunikacijski standard IO-Link naredi stroje učinkovitejše, bolj prilagodljive in gospodarnejše – podjetje Murrelektronik ustvarja infrastrukturo za prenos podatkov.

IO-Link podjetja Murrelektronik
Proizvodni procesi postajajo hitrejši, bolj prilagodljivi in gospodarnejši. V sodobnih strojih in napravah se zato zbere veliko podatkov. Zaradi vključevanja pametnih naprav, ki delujejo s komunikacijskim standardom IO-Link, je ravnanje s tako veliko količino podatkov še posebej enostavno in ustvarja preglednost od ravni senzorjev in aktuatorjev do oblaka. V podjetju Murrelektronik so strokovnjaki za posebej učinkovito in spretno vključevanje IO-Link naprav v strojno inštalacijo.

IO-Link skrajša zagonski čas
Za IO-Link komunikacijo niso potrebni zaščiteni vodi. Namesto teh se uporabljajo standardizirani industrijski konektorji (M12 ali M8), ki jih je veliko lažje povezati ter so stroškovno učinkovitejši. Podatki parametrov za pametne senzorje ali aktuatorje prihajajo neposredno iz krmilnika in jih ni treba ročno nastavljati. Stroj je hitreje pripravljen za uporabo.

IO-Link zmanjšuje stroške
Drage analogne kartice v krmilniku niso več potrebne. Standardni vodi so cenovno ugodnejši od zaščitenih vodov. Ker je senzorje in aktuatorje možno konfigurirati, je potrebnih manj različnih variant. Postopki nabave postanejo enostavnejši in v skladišču se potrebuje manj prostora. Vse to neposredno zniža stroške.

IO-Link povečuje produktivnost strojev
Z IO-Linkom se parametri naprave shranijo neposredno v nadzorno napravo (master). Če se naprava zamenja, je parametre mogoče neposredno prenesti na novo komponento. To znatno poenostavi zamenjavo v primeru servisa in močno zmanjša čas zastojev.

IO-Link konkretno spreminja servisiranje in vzdrževanje
Ker IO-Link naprave izvažajo procesne podatke v navadni (neformatirani) pisavi, imajo serviserji prvovrsten vpogled v procese in stanja uporabe. Popravila je mogoče pričakovati vnaprej in tako vzpostaviti nove koncepte vzdrževanja. Prav tako je možno enostavno organizirati vzdrževanje na daljavo.

Zakaj je podjetje Murrelektronik pravi partner
Podjetje Murrelektronik je kompetenten svetovalec pri izvajanju namestitvenih konceptov, ki se popolnoma ujemajo z aplikacijami. Skupaj z vami analiziramo strukturo vaših naprav in strojev – posebno pozornost pa namenjamo številu ter lokaciji vstopnih in izstopnih točk, na katere so priključeni senzorji, aktuatorji in pametne naprave. Iz velikega števila različnih konceptualnih pristopov skupaj z vami razvijemo namestitveni koncept, ki je popolnoma prilagojen vašim zahtevam. Vsi ti koncepti imajo nekaj skupnega: IO-Link komunikacijo integrirajo na ekonomičen in učinkovit način.

Raznolikost možnosti
Kompaktni moduli Fieldbus podjetja Murrelektronik (MVK Metal, MVK Fusion, Impact67, Solid67) imajo IO-Link sposobna vrata in tako naprave preprosto vključijo v namestitveni koncept. Z modulom MVK Fusion je mogoče prvič standardne I/O naprave, varnostno naravno uporabo in naprave IO-Link upodobiti v enem modulu.
Posebej zanimiva je vključitev modula Cube67 IO-Link master v cube inštalacije, kompakten in modularen sistem Fieldbus podjetja Murrelektronik. Pod vozliščem je mogoče povezati do 128 IO-Link naprav.

Praktični dodatki
Podjetje Murrelektronik ponuja praktične dodatke, s katerimi bodo namestitveni koncepti z vgrajenimi IO-Link napravami kar najbolj varčni. Vozlišča omogočajo naraščanje števila digitalnih vhodov I/O na enostaven način. IO-Link analogni pretvornik podjetja Murrelektronik enostavno povezuje analogne senzorje in aktuatorje z IO-Link masterjem. Induktivne sklopke IO-Link podjetja Murrelektronik prenašajo energijo in dvosmerno komunikacijo IO-Link brezkontaktno preko zračne reže. IO-Link master in naprave se lahko v kratkem času (10 ms) povežejo in prav tako hitro odklopijo. Celo stikalne napajalnike Emparro67 Hybrid, ki so namenjeni uporabi v območju IP67, je mogoče upravljati prek IO-Linka.

IODD »on board«
Datoteka IODD (IO Device Description) je opisna datoteka naprave za senzorje in aktuatorje. Vsebuje podatke o identifikaciji, parametrih naprave, procesnih in diagnostičnih podatkih, komunikacijskih lastnostih in drugih podrobnostih. Z moduloma Fieldbus podjetja Murrelektronik MVK Metal in Impact67 se datoteke IODD IO-Link naprav posebej za stranko shranijo v datoteko GSDML. Ko se naprave, kot so senzorji IO-Link ali sponke ventilov IO-Link, vključijo v inštalacije, je na to podatkovno bazo mogoče dostopati neposredno preko standardnega inženirskega orodja; brez dodatne programske opreme (različnih proizvajalcev) ali zamudnih delovnih korakov, kot je uvoz datotek – integracija uspe v kratkem času.

Murrelektronik GmbH
Concorde Business Park D2/11
A-2320 Schwechat
mail@murrelektronik.at
Telefon: +43 1 7064525-0
Fax: +43 1 7064525-300
https://www.murrelektronik.com

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Plastožer – naprava za drobljenje pločevink in plastike

V petek, 5. 5. 2023 se je odvilo finale že 10. Junior Achivement nacionalno tekmovanje programa Moje podjetje, ki so ga izvedli na na Gospodarski zbornici Slovenije.

MIEL OMRON na sejmu MIS’23

MIEL OMRON na sejmu MIS'23

Svet mehatronike 42

v industriji so materiali različnih izdelkov zelo pomembni. Pomembno je, da je nek material trden, žilav – seveda odvisno od uporabe. Pri nekaterih primerih uporabe pa je pomembno, da je material tudi elastičen in da se po obremenitvi vrne v svoj položaj. Tako so japonski znanstveniki naredili nov material - leguro na osnovi bakra, ki ima elastično obremenitev večjo od 4,3%. Tak material bi lahko prišel prav v proizvodnji naprav za športnike, v medicinskih napravah ter verjetno še kje drugje.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!