Natečaj vector

logo

 Igus GmbH je eden vodilnih svetovnih proizvajalcev sistemov energijskih verig in polimernih drsnih ležajev. Sedež družinskega podjetja se nahaja v Kölnu, podružnice pa najdemo v kar 35 državah po svetu.

Podjetje že več kot 50 let deluje na področju polimerov za gibljive aplikacije, razvija inovativne rešitve in ima največji testni industrijski laboratorij v tej panogi. To podjetju Igus omogoča umeščanje na vodilno mesto med proizvajalci energijskih verig, fleksibilnih kablov in polimernih puš in ležajev ter linearnih vodil in vozičkov. Na podlagi pridobljenih podatkov, ki so plod dolgoletnih testiranj izdelkov, Igus svojim kupcem po vsem svetu v zelo kratkem času lahko ponudi inovativne rešitve in po meri narejene izdelke za zahtevna okolja.

Sodobne energijske verige skupaj s fleksibilnimi kabli predstavljajo najvitalnejši del avtomatizacije. Zagotavljajo varen prenos energije, podatkov, signalov in medijev in so pri tem ves čas v gibanju. Univerzalno se jih lahko uporablja pri inženiringu žerjavov, v proizvodnji strojnega orodja, za industrijske robote in za laboratorijsko tehnologijo. Sposobne so hitrih pospeškov in gibov ter hodov, ki so lahko dolgi tudi več sto metrov, brez prekinitev in vibracij. Hkrati skrbijo za optimiziran potek dela in racionalno ter učinkovito upravljajo stroje v smislu energije in stroškov.

Natečaj Vector award je namenjen aplikacijam, ki kreativno vključujejo uporabo sistemov za oskrbo z energijo v obliki energijskih verig s kabli ali cevmi. Na natečaj se lahko prijavijo vsi, ki so za rešitev težav pri svojih aplikacijah uporabili Igusove energijske verige ali Igusove fleksibilne kable.

Leta 2018 je bil to že 6. natečaj (dogaja se vsako drugo leto, saj se izmenjuje z natečajem manus®, pri katerem smo Slovenci sicer veliko bolj uspešni), prvi natečaj Vector je bil že daljnega leta 2008.

Nagrajenci v letu 2018

Zlati Vector: roboti za trupe letal

Dva robota vrtata in kovičita trupe letal. Na vsako stran roke robota sta bili nameščeni dve energijski verigi. Rezultat tega je boljša dostopnost kljub zapleteni geometriji in velikemu številu kablov z vodili ter cevmi. Prednosti: večji delovni prostor in odpravljena nevarnost trka med trupom letala in delovno robotsko enoto.

Srebrni Vector: namakalni sistem

Orodje »Hummingbird« (kolibri) je vsestransko orodje za uporabo v kmetijski industriji. Uporablja se za namakanje in gnojenje polj. Po potrebi lahko uporabljate optične kable, motorne kable, krmilne kable in cevi. Slednje se spelje v energijske verige micro flizz® podjetja Igus; tako nastane popoln sistem, v katerem se energijske verige premikajo v aluminijastih profilih.

Bronasti Vector: osebno dvigalo

Podjetje thyssenkrupp Elevator je običajne vrvi nadomestilo z linearnimi motorji. Linearni pogon in drog z vodilom se lahko zavrtita za 90°. Energijske verige se tako za takšno aplikacijo prvič uporabljajo v sektorju dvigal in zagotavljajo potrebno energijo ter prenos podatkov na vrtljivo platformo.

Nagrade natečaja vector

Sodelujte. Nagrade čakajo! Žirija bo izbrala tehnično najbolj zahtevno ali zanimivo rešitev in podelila nagrado v vrednosti 5000 € za prvo mesto!

1. nagrada:

5000 € + zlati kipec Vector in priznanje

2. nagrada: 

2500 € + srebrni kipec Vector in priznanje

 3. nagrada:

1000 € + bronasti kipec Vector in priznanje

  

Rok za oddajo prijave je: 28. februar 2020.

Prijave zbiramo na: drobnic@hennlich.si ali preko spleta: www.vector-award.eu

 

Letošnja, sedma mednarodna podelitev Vector award 2020 bo kot vedno potekala v sklopu hannoverskega sejma med 20. in 24. aprilom 2020.

HENNLICH d.o.o.
Ulica Mirka Vadnova 13, 4000 Kranj
041 386 005
lin-tech@hennlich.si
www.hennlich.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!