Olajšana diagnostika s Cube67 Diagnose-Gateway prehodom

logo

Sistem Fieldbus Cube podjetja Murrelektronik ponuja obsežne diagnostične možnosti. Nov modul Diagnose-Gateway še bolj olajša dostop do diagnostičnih podatkov. Ta rešitev je enostavna za implementiranje, skrbi za jasna sporočila v primeru okvare in omogoča visoko razpoložljivost strojev in naprav s pospešeno odpravo napak.

Sistem Cube podjetja Murrelektronik je zmogljiv, decentraliziran sistem Fieldbus, ki ga uporabljajo v številnih strojih in napravah. Sistem je zasnovan modularno. Tako lahko inštalacijske koncepte s številnimi vhodnimi, izhodnimi in mešanimi moduli ter s široko paleto funkcijskih modulov (npr. IO-Link, RS 485 itd.) precizno prilagodimo na konkretne zahteve. Prek sistemskega kabla se prenašajo tako komunikacijski podatki kot tudi oskrbovalna napetost, pri čem lahko na štiri navitja vsakega vozlišča vodila Bus priključimo do 32 modulov. Odločilne prednosti sistema Cube so vtični priključki, zalivna masa modulov, izrazita večnamenskost kanalov ter obsežne diagnostične možnosti. Do sedaj je bilo za ovrednotenje in uporabnost diagnostičnih podatkov potrebno veliko programiranja. To delo je bilo treba opraviti velikokrat za vsako napravo posebej, saj različni upravljalniki zahtevajo različne diagnostične koncepte. Pri nekaterih upravljalnikih do sedaj ni bilo mogoče izkoristiti celotne diagnostike. Težava pri tem je bila, da napak ni bilo mogoče tako hitro lokalizirati in v neugodnih situacijah je prišlo do dolgih prekinitev delovanja stroja. To je terjalo čas, denar in živce.

Temu je zdaj konec!
Z novim modulom Cube67 Diagnose-Gateway je na voljo praktično orodje, ki iz sistema Cube na najenostavnejši in najhitrejši način prebere diagnostične podatke ter jih da na razpolago. S svojo robustno obliko in zanesljivo zalivno maso je Diagnose-Gateway zasnovan za uporabo v neprijaznem industrijskem okolju. Priključimo ga na kabel med vozlišči Fieldbus Cube in (največ) štirimi navitji. Prek standardnega Ethernet vmesnika je povezan s komunikacijsko ravnijo.

Celoten prikaz topologije
Ko zaženemo sistem Cube, modul Diagnose-Gateway prebere celotno topologijo in od takrat naprej tudi celotno procesno komunikacijo ter vsa diagnostična sporočila. Modul vizualno obdela te podatke in vse informacije predstavi – ne glede na upravljalnik in brez dodatne programske opreme – na identičen način v vsakem brskalniku in neodvisno od platforme. Vsak, ki ima dovoljenje za dostop do komunikacijskega omrežja, lahko dostopa do teh podatkov, na primer prek vmesnika HMI, tablice ali stalno nameščenega računalnika v nadzorni sobi.

Na zaslonu je razporeditev modulov avtomatsko uprizorjena kot pregledna topologija ter dodatno prikazana tudi v tabelarični obliki. Izpisani so vsi procesni podatki, na primer stanje preklopov na posameznih vhodih in izhodih. Diagnostična sporočila sistema so prikazana tako v topologiji kot tudi v preglednih tabelah.

Velika prednost tega orodja je diagnostični dnevnik (Logbuch). Zajema vse »bežne napake«, torej napake, ki se pojavijo samo začasno, kot npr. če v napeljavi kabelske verige zaradi pretrganega kabla pod določenimi koti ni kontakta ali če se senzor samo ob določenih delih dneva »pregreva« zaradi izpostavljenosti soncu. Te »bežne napake«, če niso akutne, potem v upravljalniku niso več prikazane. Napaka je praktično »odpravljena«. To je slabo, ker je takšna napaka pogosto znanilec bližajoče se večje težave.

Jasna poimenovanja modulov in sporočila o napakah
Orodje pripravi pregledno tabelo za prenos v formatu CSV, ki vsebuje pregled vseh modulov in komponent ter vhodov in izhodov prebrane inštalacijske rešitve. V tej tabeli lahko komponentam dodelite imena in vzdržujete oznake za vse možne napake v nešifriranem besedilu.

To tabelo spet uvozimo in orodje nato uporabi imena in oznake, ki smo jih določili. Tako uporabnik niti v topološkem prikazu niti v tabelaričnem seznamu ne prejme več “kriptičnih” sporočil o napakah, ampak samo jasna sporočila, kot na primer “kratek stik na hidravličnem agregatu” ali “pretrganje žice na analognem senzorju drugega vtičnega mesta na transportni enoti”. S temi informacijami se hitreje najde napake!

Da bi napake tudi hitro odpravili, lahko navodila za ukrepanje s konkretnimi predlogi za rešitve, kot npr. »zapri ventil« ali »menjaj napeljavo«, celo uvozimo v sistem prek datoteke CSV. V idealnem primeru je v tabeli celo zapisana številka dela, ki ga moramo zamenjati. To pospeši odpravljanje napake.

Podatke iz dnevnika modula Cube67 Diagnose-Gateway lahko shranimo in posredujemo ali jih uporabimo za statistične raziskave. To na primer omogoča štetje preklopnih ciklov na vhodih in izhodih ter uporabo teh informacij za strukturirano vzdrževanje v cikličnih intervalih. S pomočjo izmenjevalnih formatov lahko podatke uporabljamo tudi v drugih sistemih in jih neposredno vključimo v različne aplikacije, kot npr. v sisteme ERP ali oblake.

Različne nadomestne možnosti

  • Od modula Cube67 Diagnose-Gateway imajo korist različne osebe, ki so vključene v življenjski cikel strojev in naprav. To so npr.:
  • upravljavec, ki z modulom Cube67 Diagnose-Gateway pregleda topologijo in pravočasno prepozna pomanjkljivosti, kot so kratki stik in topološke napake (torej razliko med ciljno in dejansko konfiguracijo). Modul je zelo koristen tudi za IO testiranja.
  • serviserji iz podjetij za strojegradnjo lahko z začasno integracijo modula Cube67 Diagnose-Gateway hitro najdejo in odpravijo napake za večjo razpoložljivost strojev. Tudi trajna integracija je zanimiva rešitev, da lahko z daljinskim dostopom dobimo vpogled v stroj ali napravo in na primer električarju na licu mesta dajemo navodila.
  • oskrbovalec stroja ali naprave, ki trajno uporablja modul Diagnose-Gateway in lahko pravočasno reagira v bližajočih se problematičnih situacijah. V optimalnem primeru so navodila za uporabo v primeru napake že vključena v sistem stroja in monter lahko pravi nadomestni del prinese že iz skladišča.

Murrelektronik GmbH
Concorde Business Park D2/11
A-2320 Schwechat
mail@murrelektronik.at
Telefon: +43 1 7064525-0
Fax: +43 1 7064525-300
https://www.murrelektronik.si

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!