Procesne svetlobne zavese za zaznavanje obdelovancev

logo

V industriji se srečujemo z različnimi izzivi v procesih, kot so strojne obdelave izdelkov pri katerih je potrebno zaznavati padajoče kose.

Zelo pogosti primeri so zaznavanje na krajših razdaljah nekaj milimetrov z induktivnimi stikali in na daljših razdaljah preko optičnih senzorjev (svetlobne in zrcalne zapore). Za posebno zahtevna mesta iščemo rešitve za merjenje višine, pozicije, zaznavanje padajočega kosa iz stroja v širšem območju…

Kot je znano, smo že v prejšnjih prispevkih omenjali proizvajalca GREIN iz Italije, ki ponuja rešitve na področju varovanja človeka pred stroji s pomočjo svetlobnih zaves ter mehanskih varnostnih vklopnih elementov, kot so preproge, robovi in odbijači. Za potrebe zaznavanja kosov v procesih industrije pa so primerna rešitev svetlobne zavese za zaznavanje (NI serija) in merjenje predmetov (NS serija).

V tem članku predstavljamo rešitev zaznavanja obdelovalnih predmetov s pomočjo procesnih zaves.

Procesne zavese za avtomatizacijo:

 • NI izvedba s stikalnim izhodom
 • NS izvedba za merjenje dimenzij (višina/širina/globina)

Procesne zavese za industrijo serije NI/NS
Svetlobne zavese serije NI/NS so opto-elektronski sistemi z uporabo križnih žarkov za zaznavanje in merjenje predmetov v industrijskih procesih.

NI (zaznavanje predmetov)
NI serija zazna predmete različnih dimenzij, ki se gibljejo tudi z veliko hitrostjo, od detekcije padajočega vijaka iz stroja vse do merjenje ekstremnih hitrosti predmetov (npr. hitrost izstrelka).

 • Ločjivosti: 0,9mm, 2mm, 4mm, 8mm, 12mm, 25mm
 • Višine zaznavanja: od 35 do 2880mm

Procesne zavese za industrijo NS (zaznavanje in merjenje predmetov)
NS serija zazna ob merjenju prisotnost predmeta, obliko in položaj in daje analogni izhodni signal (0-10V, 4-20mA)
Merilna zavesa: glede na prekinjenost žarkov daje ustrezen analogni signal 0-10V, 4-20mA ali pa informacijo preko vodila RS485.

 • Ločljivost: 5mm, 10mm,12mm, 24mm, 48mm
 • Višina zaznavanja: 80-2926mm

Primeri nastavitev
Primer a1:

 • Stanje analognega izhoda odvisno od prekinitve prvega žarka od spodaj

Primer a2:

 • Stanje analognega izhoda odvisno od prekinitve prvega žarka od zgoraj

Primer a3

 • Stanje analognega izhoda glede na zadnji prekinjeni žarek od spodaj

Primer b

 • Stanje analognega izhoda glede na skupno število prekinjenih žarkov

Uporaba:

 • v procesih za merjenje višine, širine in globine
 • v logističnih centrih
 • končne linije pri pakiranju izdelkov v industriji (za sortiranje materiala, ločevanje po velikosti, preverjanje število lukenj v materialu (npr. reže, razpoke, luknje v predmetu).
 • RS485 serijsko vodilo za zahtevnejše aplikacije (štetje prekinjenih žarkov)
 • Delovanje s pomočjo MOD-BUS protokola prikaže stanje vsakega žarka. Uporaba v lakirnicah in povsod kjer želimo zaznavati dimenzije, luknje na predmetu…

SL (Slave/Master) stikalo omogoča izbor:

 • način delovanja Master/Slave
 • način zaznavanja normalno/obratno
 • naslov Master/naslov Slave
 • hitrost komunikacije

Procesne svetlobne zavese so preproste za uporabo ter omogočijo prihranek časa in denarja. Vsaka izgubljena minuta šteje, še posebej v današnjem hitrem tempu v industriji, kjer je pomembna hitra odprava napak in čim manj zastojev proizvodne na področju procesnih elementov.

V podjetju FBS elektronik d.o.o. nudimo svoje proizvode (induktivna, kapacitivna, magnetna stikala, temperaturna tipala in tester senzorjev) ter izdelke iz zastopstev (optični senzorji, konektorji, svetlobne zavese, uvodnice…) s stalne zaloge v našem skladišču v Velenju.

Za hiter in enostaven nakup z nekaj kliki obiščite našo spletno trgovino: www.fbselektronik.com/trgovina

Za pomoč pri izboru procesnih komponent nas kontaktirajte na info@fbselektronik.com ali pa nas pokličite na 03-898-3702 za nasvet strokovnjaka.

http://www.fbselektronik.com

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!