Novi kompoziti, ki se ob poškodbi regenerirajo

Ko zlomite nogo stola ali razbijete mobilni telefon, ga je treba popraviti ali zamenjati. Kaj pa če bi lahko te materiale zasnovali tako, da se regenerirajo, obnovijo poškodovane ali manjkajoče dele, in s tem podaljšajo svojo življenjsko dobo ter zmanjšajo potrebo po dragih popravilih.

Raziskovalci Strojniške fakultete Swanson Univerze Pittsburgh pravijo, da je to zdaj mogoče. Članek je bil objavljen 19. novembra v reviji Nano Letters združenja American Chemical Society.

Glavni raziskovalec je dr. Anna C. Balazs, profesorica kemičnega in naftnega inženiringa Roberta v. d. Lufta na Strojniški fakulteti Swanson, soavtorji pa so dr. Xin Yong, podoktorski raziskovalec, ki je glavni avtor članka, dr. Olga Kuksenok, izredni raziskovalni profesor, in dr. Krzysztof Matyjaszewski, univerzitetni profesor J.C. Warnerja za naravoslovje v oddelku za kemijo na univerzi Carnegie Mellon.

www.engineering.pitt.edu

Več o članku

Novi kompoziti, ki se ob poškodbi regenerirajo

Sorodni članki

Zadnji članki

3D natisnjeni notranji organi

3D natisnjeni človeški organi so natisnjeni tako, da jih lahko uporabljajo študenti medicine. Organe so natisnili s posebnim poudarkom na ustreznih barvah posameznega organa....

Kako naredijo moderne ležaje

Izdelava krogličnih ležajev: https://www.youtube.com/watch?v=T53zdMvOPmE

Svet mehatronike 40

Pozdravljene drage bralke in dragi bralci! Plastika je povsod okrog nas in še kako pomembno je, da jo čim več recikliramo. Ne samo zaradi skrbi za okolje, pač pa tudi zaradi skrbi za energente in vire, ki bi jih porabili s proizvodnjo nove plastike.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!