Novi kompoziti, ki se ob poškodbi regenerirajo

Ko zlomite nogo stola ali razbijete mobilni telefon, ga je treba popraviti ali zamenjati. Kaj pa če bi lahko te materiale zasnovali tako, da se regenerirajo, obnovijo poškodovane ali manjkajoče dele, in s tem podaljšajo svojo življenjsko dobo ter zmanjšajo potrebo po dragih popravilih.

Raziskovalci Strojniške fakultete Swanson Univerze Pittsburgh pravijo, da je to zdaj mogoče. Članek je bil objavljen 19. novembra v reviji Nano Letters združenja American Chemical Society.

Glavni raziskovalec je dr. Anna C. Balazs, profesorica kemičnega in naftnega inženiringa Roberta v. d. Lufta na Strojniški fakulteti Swanson, soavtorji pa so dr. Xin Yong, podoktorski raziskovalec, ki je glavni avtor članka, dr. Olga Kuksenok, izredni raziskovalni profesor, in dr. Krzysztof Matyjaszewski, univerzitetni profesor J.C. Warnerja za naravoslovje v oddelku za kemijo na univerzi Carnegie Mellon.

www.engineering.pitt.edu

Več o članku

Novi kompoziti, ki se ob poškodbi regenerirajo

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!