Novi kompoziti, ki se ob poškodbi regenerirajo

Ko zlomite nogo stola ali razbijete mobilni telefon, ga je treba popraviti ali zamenjati. Kaj pa če bi lahko te materiale zasnovali tako, da se regenerirajo, obnovijo poškodovane ali manjkajoče dele, in s tem podaljšajo svojo življenjsko dobo ter zmanjšajo potrebo po dragih popravilih.

Raziskovalci Strojniške fakultete Swanson Univerze Pittsburgh pravijo, da je to zdaj mogoče. Članek je bil objavljen 19. novembra v reviji Nano Letters združenja American Chemical Society.

Glavni raziskovalec je dr. Anna C. Balazs, profesorica kemičnega in naftnega inženiringa Roberta v. d. Lufta na Strojniški fakulteti Swanson, soavtorji pa so dr. Xin Yong, podoktorski raziskovalec, ki je glavni avtor članka, dr. Olga Kuksenok, izredni raziskovalni profesor, in dr. Krzysztof Matyjaszewski, univerzitetni profesor J.C. Warnerja za naravoslovje v oddelku za kemijo na univerzi Carnegie Mellon.

www.engineering.pitt.edu

Več o članku

Novi kompoziti, ki se ob poškodbi regenerirajo

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 41

V času priprave tokratne številke smo v Sloveniji po daljšem času spet »okusili«, kako izgleda prava zima! Upamo, da vam obilen sneg ni povzročil preveč preglavic, ampak zgolj zimsko veselje v vseh možnih oblikah.

Večfunkcijski sistemi z IO-Linkom

Murrelektronik proizvaja digitalno infrastrukturo za prenos podatkov.

Novi ploskovni prijemali SCHMALZ FXP-60 in FMP-60: manjši izvedbi z enako močjo!

S prijemaloma FXP-60 in FMP-60 SCHMALZ tržišču predstavlja novi, ozki izvedbi svojega univerzalnega ploskovnega prijemala. Ciljne industrije so lesna, steklarska industrija ter intralogistika.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!