Novi kompoziti, ki se ob poškodbi regenerirajo

Ko zlomite nogo stola ali razbijete mobilni telefon, ga je treba popraviti ali zamenjati. Kaj pa če bi lahko te materiale zasnovali tako, da se regenerirajo, obnovijo poškodovane ali manjkajoče dele, in s tem podaljšajo svojo življenjsko dobo ter zmanjšajo potrebo po dragih popravilih.

Raziskovalci Strojniške fakultete Swanson Univerze Pittsburgh pravijo, da je to zdaj mogoče. Članek je bil objavljen 19. novembra v reviji Nano Letters združenja American Chemical Society.

Glavni raziskovalec je dr. Anna C. Balazs, profesorica kemičnega in naftnega inženiringa Roberta v. d. Lufta na Strojniški fakulteti Swanson, soavtorji pa so dr. Xin Yong, podoktorski raziskovalec, ki je glavni avtor članka, dr. Olga Kuksenok, izredni raziskovalni profesor, in dr. Krzysztof Matyjaszewski, univerzitetni profesor J.C. Warnerja za naravoslovje v oddelku za kemijo na univerzi Carnegie Mellon.

www.engineering.pitt.edu

Več o članku

Novi kompoziti, ki se ob poškodbi regenerirajo

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!