Aktivni filtri Schneider Electric z integracijo podjetja Telem

logo

Telem d.o.o.
Korak v smeri izboljšanja kakovosti električne energije.

V današnjem hitro razvijajočem se svetu je odvisnost podjetij od električne energije večja kot kdajkoli prej.

Elektroenergetski sistemi so postali neizogiben del našega vsakdana, omogočajoč nemoteno delovanje številnih naprav in tehnologij. Kljub temu pa se s povečanjem kompleksnosti električnih omrežij pojavljajo tudi izzivi glede kakovosti in stabilnosti električne energije. V središču reševanja teh težav se nahaja Schneider Electric, ki s svojimi aktivnimi filtri predstavlja vrhunsko tehnološko rešitev.

Problematika kakovosti električne energije
Vzpon naprednih električnih naprav in tehnologij je prinesel nove izzive glede kakovosti električne energije. Harmonske motnje, nihanje napetosti, neenakomerna porazdelitev obremenitve in druge težave lahko povzročijo izpade opreme, finančne izgube in celo okoljsko škodo. Torej izviri harmonskih motenj so industrijska oprema (varilni aparati, indukcijske peči, napajalniki), frekvenčni pretvorniki, naprave pisarn in domov (računalniki, serverji, TV…), usmerniške naprave ipd. Pri vsem tem je pomembno zagotoviti kakovostne industrijske rešitve, ki bodo izboljšale stabilnost elektroenergetskih sistemov in zagotovile trajnostno delovanje.

SONDSEE 2020
V kontekstu izboljšanja kakovosti električne energije je ključno omeniti sistemsko obratovalno navodilo za presojo vplivov naprav na omrežje SONDSEE 2020. Navodilo je napisano z namenom presoje motenja uporabnika omrežja v distribucijsko omrežje, se pravi na stičnem mestu uporabnika omrežja z distribucijskim omrežjem oziroma na točki PCC. Stopnje presoje v tem Navodilu so narejene tako, da najprej poskuša opraviti presojo uporabnik omrežja sam (oziroma njegov strokovno usposobljen zaposlen ali najet delavec). V kolikor to zaradi kompleksnosti problematike ni mogoče, presojo naprej prevzame SODO. Pomembna novost je ta, da se presoja opravi za nove objekte že v času projektiranja objekta, saj se na tej stopnji lažje odpravljajo težave, ki bi lahko nastopile po priključitvi na omrežje. Torej SONDSEE določa največje dovoljene emisijske vrednosti posameznega uporabnika omrežja v distribucijsko omrežje.

Aktivni filtri kot ključna rešitev
Aktivni filtri Schneider Electric so postali osrednja rešitev za težave s kakovostjo električne energije. Gre za napredne naprave, ki se aktivno vključujejo v elektroenergetski sistem in odpravljajo številne težave:

  • Detekcija in odprava harmonskihhotenj: aktivni filtri so zasnovani za prepoznavanje in odpravo harmonskih motenj od 2 do 51 reda, ki izvirajo iz neenakomernih obremenitev in delovanja naprav. S tem se preprečujejo poškodbe opreme in izboljšuje kakovost električne energije.
  • Izenačevanje napetosti: nestabilnosti v napetosti lahko povzročijo številne težave, vključno z okvarami električne opreme. Aktivni filtri pomagajo izenačiti napetost, kar zagotavlja stabilno delovanje sistema.
  • Uravnavanje moči ali izravnava tokovne obremenitve:sposobnost uravnavanja moči in odprava asimetrije pripomore k boljši učinkovitosti in optimalni porabi električne energije. To je ključnega pomena za zmanjšanje stroškov energije in izboljšanje trajnosti opreme.

Klasična kompenzacija jalove energije je prav tako sestavni del aktivnih filtrov, pri čemer je potrebno poudariti, da ena naprava lahko zagotavlja celovito rešitev za vse do sedaj naštete težave s kakovostjo električne energije.
Prednosti uporabe aktivnih harmoničnih filtrov Accusine Schneider Electric

Fleksibilnost:

  • Uporablja se za vse vrste harmoničnih bremen
  • Uporabite za filtriranje posameznega bremena ali pa več različnih združenih bremen
  • Združljivo s prihodnjimi spremembami bremen
  • Preprosta dogradnja za dodatna bremena

Enostavno dimenzioniranje naprave: s pomočjo osnovnih meritev THDi-ja.

Hiter odziv: < 2 periodiodziv za harmonski filter in ¼ periode za korekcijo PF.

Učinkovitost: skladnost s katerim koli standardom ali predpisom in Izkoristek ≥ 97% (380 – 415 Vac)
Brez resonančnih pojavov.

Izboljšana zanesljivost: z odpravo harmonskih motenj in uravnavanjem napetosti se povečuje zanesljivost električnega sistema.

Energijska učinkovitost: uravnavanje moči pripomore k boljši energetski učinkovitosti, kar vodi v zmanjšanje porabe električne energije.
Daljša življenjska doba opreme: zmanjšanje obremenitve električne opreme zaradi kakovostne električne energije podaljšuje življenjsko dobo opreme.

Okoljska trajnost: z optimizacijo porabe električne energije se zmanjšuje tudi ekološki odtis podjetij.

Področja uporabe
Schneider Electric je aktivne filtre implementiral v številnih industrijskih in komercialnih projektih z občutnimi rezultati. V odvisnosti od specifičnosti lokacije postavitve kompenzacije harmonskih komponent so lahko računi za električno energijo manjši do 5%.

Telem in poudarek celovite rešitve
Aktivni filtri Schneider Electric predstavljajo industrijsko rešitev za težave s kakovostjo električne energije. Z njihovo pomočjo podjetja ne le izboljšajo operativno učinkovitost, temveč tudi zmanjšujejo stroške in prispevajo k trajnostnemu razvoju. Področje kakovosti električne energije smo z vidika zagotavljanja celovitih rešitev in integracij sistemov zaupali specialistom podjetja Telem d.o.o., ki vam bodo znali pomagati do optimalne rešitve vašega sistema.

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!