DEPRAG predstavlja nov vijačni sistem DEPRAG Plus – prihodnost tehnologije vijačenja!

logo

MB-NAKLO d.o.o.
Pripravil: Janez Draksler

“To ni ponovno odkrivanje kolesa, gre za zelo učinkovito natančno nastavitev, ki je posledica tehnološkega napredka, ki je sprostil ogromen potencial,” pojasnjuje Daniel Guttenberger, produktni vodja za tehnologijo vijačenja DEPRAG.

Povezljivost, prijaznost do uporabnika, prilagodljivost, učinkovitost in zmožnosti dokumentiranja: te ključne lastnosti so odločilni dejavniki pri izbiri sistema vijačenja. Vse te lastnosti so bile ključnega pomena pri razvoju nove generacije – platforme za digitalno prihodnost.
Produktni vodja Guttenberger nadaljuje: “Naš novi sistem vijačenja DEPRAG Plus je bil zasnovan v celoti v podjetju, pri čemer temelji na našem strokovnem znanju o EC in EC-Servo tehnologiji in celo zagotavlja izboljšave, kjer koli stranka potrebuje dodatne funkcije.” Sistem vijačenja DEPRAG Plus je sestavljen iz novega sekvenčnega krmilnika AST12 in ustreznega orodja za vijačenje. To je lahko ročni ali vretenasti izvijač.

Platforma za digitalno prihodnost
Odslej bo na novo razvit sekvenčni krmilnik AST12 nadomestil vse predhodnike. Zagotavlja enoten, prilagodljiv koncept za sistemske komunikacijske vmesnike in vmesnike industrije 4.0. Upravljamo ga lahko prek standardnega vhoda/izhoda, Profibusa ali industrijskega Etherneta (Profinet, EtherCAT, EtherNet/IP). Uporabiti je mogoče tudi vmesnike industrije 4.0 OPC UA, MQTT, REST in FTP. So pogoj za komunikacijo med napravami in nemoteno izmenjavo podatkov – dodatna prednost povezljivosti.

Sistem vijačenja ima tudi prednosti zaradi svoje prijaznosti do uporabnika. AST Manager ponuja osrednji uporabniški vmesnik za upravljanje, kjer je mogoče preprosto ustvariti programe za vijačenje, aktivirati programsko opremo in prilagoditi splošne nastavitve. Spletni operaterski vmesnik ima odzivno zasnovo in je popolnoma prilagojen vsaki končni napravi.

Poleg tega je z AST Managerjem mogoče organizirati programe vijačenja in ustvariti programske skupine. To stranki omogoča strukturiranje postopkov vijačenja glede na različico komponente ali vrsto izdelka. Hitra menjava izdelka in preprost priklic programov za vijačenje pomenita precejšen prihranek časa pri montaži in zmanjšanje časa mirovanja.

Sistemske nastavitve in parametre vijačenja je mogoče preprosto varnostno kopirati ali prenesti na drug sekvenčni krmilnik. Standardni odjemalec WLAN se lahko uporablja tudi za vzpostavitev brezžične komunikacije med osebnim računalnikom in zaporednim krmilnikom, na primer v primeru nedostopnih zaporednih krmilnikov ali če je problem prostorska omejitev. Z uporabo protokola za prenos hiperteksta https je zagotovljen varen prenos informacij.

Sistem vijačenja DEPRAG Plus zagotavlja največjo fleksibilnost in se lahko uporablja kot osrednja platforma tako za ročne kot za vretenaste izvijače. Sistem je izjemno vsestranski glede na spreminjajoče se zahteve glede montaže. Zmanjšuje potrebo in stroške usposabljanja, AST Manager pa zagotavlja intuitivno vodenje operaterja. Z DEPRAG Apps so dodatne programske rešitve in posodobitve na voljo kadarkoli. V skladu z zahtevami je mogoče odkleniti široko paleto vmesnikov in postopkov vijačenja.

Druga nova možnost je nastavitev uporabniško specifičnih logičnih funkcij: različna zaporedja montaže, kot so skeniranje, zaklepanje delov, nadzor položaja vijakov, je mogoče logično povezati med seboj. Na voljo je pet vhodov in osem izhodov.

S povezavo ročnih ali vretenskih izvijačev s krmilnikom sistem vijačenja DEPRAG Plus sedaj omogoča tudi dovod enakega navora na ročne ali stacionarne izvijače. “Naša široka ponudba izvijačev EC in EC-Servo pomeni, da obstaja rešitev za vsako nalogo vijačenja. Privlačna je tudi cenovna struktura: kljub bistveno širšemu naboru funkcij ostaja raven cen enaka prejšnjemu sistemu – in v nekaterih primerih je lahko celo manj,« izjavlja Guttenberger.

Inovativne izvijače poganja robusten brezkrtačni motor visoke moči. Prenos signala je v celoti digitalen preko enega kabla izvijača in vtičnega konektorja na izvijaču. To je še posebej primerno za zahtevna industrijska okolja – možne okvare so čim manjše. Izboljšana je bila tudi logika izvijača za sodobno, hitro komunikacijo med izvijačem in sekvenčnim krmilnikom. Je osnova za optimalno regulacijo in integracijo novih postopkov vijačenja, kot je DEPRAG Clamp Force Control (CFC).

Ena programska oprema – veliko funkcij
Mreže sistemov za vijačenje so močno podprte z novim DEPRAG Cockpit: programska oprema olajša nadzor in analizo montažnih nalog ter nudi analitska orodja za stalno optimizacijo procesa in prepoznavanje trendov. Podatke z različnih tovarniških lokacij podjetja, njihovih proizvodnih linij in povezanih naprav centralno zbira DEPRAG Cockpit. Podatke je mogoče zbrati celo iz proizvodnih lokacij po vsem svetu. DEPRAG Cockpit je mogoče konfigurirati na daljavo prek »Interneta stvari« in pridobiti je mogoče trenutne podatke o delovanju.

To zagotavlja zgodnje odkrivanje potencialov in hitro reakcijo na morebitne spremembe. Ko so procesi vijačenja pravočasno optimizirani, je potrebnih manj predelav, čas proizvodnje in kakovost se izboljšata, izdelke pa je mogoče zaščititi ali celo izboljšati. Ne glede na to, ali se uporablja za povezovanje vijačnih sistemov ali pametnih orodij – vse procese je mogoče centralno spremljati, analizirati in optimizirati.
O podjetju DEPRAG
DEPRAG ima 700 zaposlenih v več kot 50 državah in je vodilni svetovni ponudnik tehnologije vijačenja, avtomatizacije, zračnih motorjev in zračnih orodij. Podjetje nudi celovite pakete storitev za skoraj vsako panogo industrije. Eno od njihovih glavnih strokovnih področij je sofisticirano vijačenje in tehnologija uporabe. DEPRAG-ovi inženirji poiščejo optimalno rešitev za vsak vijačni spoj in s svojimi inovacijami in najvišjo zanesljivostjo procesa izpolnjujejo individualne zahteve kupcev.

janez.draksler@mb-naklo.si
GSM: 040 975 528
www.mb-naklo.si

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!