Rokovanje z izdelki na višji ravni

logo

SCHUNK Intec GmbH
V sodobnih proizvodnih obratih prijemala izvajajo različne naloge rokovanja. Pri tem pa različni obdelovanci postavljajo različne zahteve tehnologiji prijemanja.

Najnovejša generacija prijemal proizvajalca SCHUNK izpolnjuje ter zahteve po fleksibilnosti z načini prijemanja, ki se lahko prilagodijo parametrom obdelovancev. V ta namen je specialist za avtomatizacijo razvil novo platformo elektronike in programske opreme, ki se nenehno razvija.

To je izjemna platforma za prihodnost, ki jo sedaj predstavlja tehnološko vodilno podjetje iz Lauffna: različni načini prijemanja istega prijemala za različne naloge rokovanja. Uporabniki lahko parametrizirajo ta načela prijemanja glede na posamezne zahteve. V ospredju načinov prijemanja je nova platforma elektronike in programske opreme, ki jo podjetje SCHUNK nenehno razvija in glede na izkušnje iz terena, se obstoječe metode prijemanja izboljšujejo, medtem ko se razvijajo nove možnosti. To pomeni, da stranke, ki uporabljajo trenutno generacijo prijemal, bodo tudi lahko izkoristili prednosti prihodnjih prilagoditev in posodobitev programske opreme. Podjetje SCHUNK tako optimalno izkorišča potencial programske opreme pri komponentah za avtomatizacijo glede fleksibilnosti, prilagodljivosti in ne nazadnje trajnosti, zaradi česar so ta prijemala primerna za prihodnost.

Nova serija prijemal s skupno platformo programske opreme
Podjetje SCHUNK je leta 2022 predstavilo dve seriji prijemal EGU IN EGK. Univerzalno električno prijemalo EGU je še posebej primerno za fleksibilno strego obdelovalnih strojev in velja za zanesljivo vsestransko rešitev za katerokoli nalogo rokovanja. Prijemalo za manjše komponente EGK pa je po drugi strani zasnovano za rokovanje občutljivih obdelovancev, ki se lahko poškodujejo ter je zasnovano za zahtevne in raznolike naloge v laboratorijski industriji ali pri proizvodnji elektronike. Skupaj s tema dvema serijama prijemal je podjetje SCHUNK razvilo platformo programske opreme in elektronike, tako da obe serije prijemal delita enako elektroniko in skupno programsko opremo. Uporabnik, ki na primer uporablja obe seriji prijemal, lahko izkorišča prednosti dosledne namestitve in programiranja obeh tipov prijemal. To pa prihrani čas, saj se operaterju ni treba več ukvarjati z nadzorom novega tipa prijemala. Ta medserijski in poenoten koncept delovanja zagotavlja uporabnikom pomembno dodano vrednost.

Trenutni načini prijemanja v delovanju: BasicGrip, SoftGrip, StrongGrip
Podjetje SCHUNK je z novo platformo programske opreme najprej ustvarilo tri različne načine prijemanja: BasicGrip, SoftGrip and StrongGrip. Te različne metode prijemanja odpirajo nove dimenzije uporabnikom za različno rokovanje različnih izdelkov, ki so prilagojene aplikaciji. V preteklosti splošno uporabljen navaden način prijemanja BasicGrip je metoda prijemanja s časovno optimiziranim zaporedjem procesa, kar pomeni, da je proces prijemanja čim hitrejši in omogoča visoko pretočnost. Ta način je kompatibilen tako z EGU kot tudi z EGK. Elektromotor je stalno pod napetostjo in prijem se nenehno znova nastavlja z elektromotorjem, kar je posebej pomembno za zaznavanje izgube obdelovanca. Prijemalo samodejno spreminja hitrost prijemanja, kar je odvisno od nastavljene sile prijemanja.

Kljub temu pa pride do sunka sile med prijemanjem in čeprav traja le nekaj milisekund, predstavlja pomanjkljivost pri občutljivih komponentah, saj se lahko poškodujejo. To je še posebej pomembno v industriji elektronike, kjer se na primer rokuje občutljive elektronske komponente na stroju za montažo. Med kratko konico sile, ki nastane med prijemanjem, na komponento deluje prevelika sila, kar lahko povzroči upogibanje tiskanih vezij, nastanek mikro razpok ali celo prekinitev posameznih vodnikov. Podoben scenarij občutljivosti se lahko pojavi na laboratorijskem področju, saj če je sila prijemanja epruvet ali drugih občutljivih elementov prevelika, lahko pride do razpok ali porušitve, kar ima lahko nepredvidljive posledice zaradi kontaminacije. Za upoštevanje vseh teh zahtev posameznih aplikacij, so v podjetju SCHUNK razvili različne načine prijemanja.

Način SoftGrip: kompatibilen z EGK za nežno rokovanje
Način prijemanja SoftGrip je primeren za rokovanje občutljivih in krhkih obdelovancev, ki so dovzetni za porušitev, kot na primer elektronika, steklo in keramika. Zaradi nižje skupne hitrosti prijemanja, so konice sile skoraj odpravljene. Uporabniki lahko nastavijo odprtje prijemala z maksimalno hitrostjo do desetinke milimetra natančno pred dotikom obdelovanca ter nato sprožijo ukaz za prijemanje. Taka vnaprejšnja nastavitev kompenzira za del časa cikla in je pomembna za vse principe prijemanja. Celo pri načinu SoftGrip se prijemalo nenehno prilagaja preko elektromotorja. Ta metoda deluje pri imenskih silah prijemanja v območju 50 do 100 odstotkov in je na voljo pri prijemalu za majhne dele EGK, ki se uporablja za rokovanje krhkih komponent.

Rokovanje težkih delov z načinom StrongGrip: več dobiti kot vložiti
Univerzalno prijemalo EGU se uporablja za industrijsko rokovanje težkih, robustnih in neobčutljivih komponent, kot na primer pri avtomatizirani stregi strojev. Pri tem je običajno potrebno veliko prijemalne sile. Strokovnjak za tehnologijo prijemanja je za te scenarije aplikacij razvil način StrongGrip, ki zagotavlja več moči prijemanja, ko je videti na prvi pogled. Ta posebna lastnost temelji na posebnem triku snovanja. Uporablja se brezkrtačni enosmerni elektromotor, magnetna zavora, enkoderski sistem na glavni gredi za zaznavanje položaja in čelnim zobnikom. Razvojni inženirji podjetja SCHUNK so sedaj vstavili fleksibilno parkljasto sklopko med zgornji čelni zobnik in izhodni pastorek. Ta element zagotavlja zadrževanje sile prijemanja in hkratno uporabo funkcije StrongGrip. Med procesom prijemanja je elektromotor najprej za kratek čas izpostavljen, medtem ko se prime obdelovanec, tako da nastopi večja sila prijemanja zaradi relativno visokega vnosa energije, ki je večja od imenske sile prijemanja, Po procesu prijemanja se vključi zavora, ki zadrži elastično deformacijo parkljastega elementa. Sledi izklop elektromotorja, da se ga toplotno ne preobremeni, medtem ko je hkrati višja sila prijemanja shranjena v sistemu praktično brez izgub.

Elastomer shranjuje visoko silo prijemanja
Modul iz elastomera omogoča pridobiti večjo silo prijemalnega sistema, kot bi bilo dejansko mogoče glede na imensko moč. Zaradi izklopa elektromotorja ni potrebne zunanje energije po prijemu, kljub temu pa visoka sila prijemanja deluje učinkovito in omogoča rokovanje težkih obdelovancev. Uporabo zavore elektromotorja se lahko časovno nastavi, vendar se mora sprožiti najmanj po dveh sekundah, ta se elektromotor toplotno ne preobremeni. V načinu StrongGrip se lahko uporabi maksimalno silo prijemanja, medtem ko hitrost prijemanja ostane konstantna med celotnim procesom. Kljub temu da nenehno delovanje v načinu StrongGrip lahko povzroči večjo obrabo mehanskih komponent, je treba poudariti, da je v tem načinu delovanja, med dvema cikloma prijemanja potreben premor. Premor desetih sekund je na primer priporočen za cikel prijemanja z maksimalno silo prijemanja ter čas premora dveh sekund po prijemanju pri temperaturi okolice 20 stopinj Celzija.

Inovacije v 2023: izdaja programske opreme prinaša povečanje zmogljivosti
Novi prijemali EGU in EGK sta bili predstavljeni konec leta 2022 in pred tem opravila obsežne preizkuse vzdržljivosti in dolgoročna testiranja preden so bila sproščena za prodajo. Poleg tega je podjetje SCHUNK pridobilo veliko informacij od nadaljnjih raziskav in neprekinjenega delovanja v praksi, kar je omogočalo dodatno raziskovanje mej sistema. Obstoječa oprema lahko s prilagoditvami programske opreme tako nadoknadi na področju zmogljivosti. Po zaslugi izdaje programske opreme se dosegljiva sila prijemanja v načinu StrongGrip na prijemalih EGU lahko znova poveča iz predhodnih 150 odstotkov na 200 odstotkov imenske sile, razen na modelu EGU 70. S podvojeno silo prijemanja, uporabniki lahko izkoristijo prednosti dejanskega povečanja zmogljivosti.
Izkoriščanje vsega potenciala na podlagi uporabe programske opreme omogoča uporabnikom polno fleksibilnost pri različnih nalogah rokovanja in to z enim in istim prijemalom. »Način delovanja StrongGrip se lahko uporabi kadarkoli,« razlaga Benjamin Schell, produktni vodja pri podjetju SCHUNK. »Uporabnik lahko določi, da se po prijemanju v načinu BasicGrip, uporabi zavoro in izklopi napajanje elektromotorja. To prinaša prednost delovanja prijemala v nekakšnem ekološkem načinu, saj je poraba energije zelo zmanjšana,« dodaja produktni vodja. Ta posebna lastnost – visoka sila prijemanja brez napajanja elektromotorja – je edinstvena funkcija in podpira proizvodna podjetja pri implementaciji energijsko varčnih procesov.

Programska oprema podpira kupce preko fleksibilnosti in pripravljenosti na prihodnost
Poleg nove fleksibilnosti pridobljene z načini delovanja za uporabnike predstavlja pomembno prednost možnost uporabe splošno uporabljenih komunikacijskih vmesnikov, vključno s PROFINET, EtherNet/IP, EtherCAT in IO-Link ter dosleden nadzorni protokol za izmenjavo podatkov. »Ne glede na to, kateri vmesnik se uporabi, delovanje je vedno enako,« dodatno pojasnjuje Benjamin Schell. »Tudi pri uporabi drugega prijemala se bo uporabnik vedno znašel. V prihodnosti bodo vsa mehatronska prijemala proizvajalca SCHUNK temeljila na tej novi platformi programske opreme, tako da bodo sistemi pri kupcih pripravljeni na prihodnost, konsistentni, trajnostni in zmogljivi.« Podjetje SCHUNK zagotavlja, da bodo zahteve kupcev in povratne informacije s trga vedno upoštevane pri nadaljnjem razvoju platforme programske opreme.

SCHUNK Intec GmbH
Friedrich-Schunk-Straße 1
AT 4511 Allhaming, Austria
Tel. +49-7133-103-2327
Kathrin Müller, dipl. ekonomistka (BA)
kathrin.mueller@de.schunk.com
www.schunk.com

Zastopnik v Sloveniji:
MB-NAKLO d.o.o.
Ulica Toma Zupana 16
4202 Naklo, Slovenija
andraz.potocnik@mb-naklo.si
051 354 904
www.mb-naklo.si

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!