Umetna inteligenca utira pot do avtonomnega prijemanja

logo

Robotska roka previdno zgrabi naključno sestavljeno zgradbo iz pisanih blokov in jo kmalu znova odloži. Prepoznavanje, prijemanje, odlaganje. Znova in znova.

Kar se na prvi pogled zdi kot običajna igra malčka, ima zelo strokovno ozadje: Roboti in drugi manipulacijski sistemi bodo morali biti v prihodnje sposobni predmete samostojno prepoznati, preveriti ter na koncu tudi manipulirati. Na sejmu Hannover Messe bo specializirano podjetje za sisteme za prijemanje in tehnologije za vpenjanje SCHUNK predstavilo možnosti ter priložnosti, ki jih ponujajo pametne sistemske rešitve s prijemali za scenarije Industrije 4.0, in kako digitalizacija ter umetna inteligenca izboljšujeta manipulacijske procese.

»V prihodnjih letih bo industrijska manipulacija odkrita na novo,« je prepričan Prof. Dr. Markus Glück, poslovodja za raziskave in razvoj/CINO pri podjetju SCHUNK GmbH & Co. KG v mestu Lauffen am Neckar v Nemčiji. Včasih smo morali zamudno programirati vsak korak posebej, rešitve za manipulacijo prihodnosti pa bodo veliko bolj samostojne. »Trg že danes zahteva prijemalne sisteme, ki jih je mogoče hitro in intuitivno zagnati ter se samodejno prilagajajo na spremembe situacij prijemanja. Poleg tega sta vedno pomembnejša sodelovanje ljudi in robotov ter komunikacija med komponentami, ki sodelujejo v procesu proizvodnje. Inteligenca, povezovanje v omrežja in sodelovanje postajajo gonila avtomatizacije proizvodnje,« poudarja Glück.

Zmogljiva in prilagodljiva mehatronska prijemala
Podjetje SCHUNK pa pri tem ne namerava preprosto zavreči že preverjenih tehnologij. Prav nasprotno: Na sejmu Hannover Messe bodo na primer predstavili razširitev svojega najzmogljivejšega pnevmatskega programa PGN-plus-P. Ob tem so specialisti za prijemala okrepili tudi svojo dejavnost na področju mehatronike. Izziv hkratnega razvoja električnih krmilnih sistemov in prijemal neizogibno vodi k povezovanju mehatronskih komponent v omrežja. Končni cilj je na najboljši možen način povezati zahteve po velikih silah iz sveta pnevmatike z možnostmi povezovanja v omrežja in krmilne sisteme pametnih sodelovalnih tovarn. Podjetje SCHUNK bo na sejmu Hannover Messe na primer prvič predstavilo prijemalo s certifikatom DGUV, ki ponuja prijemalno silo 450 N – veliko več, kot je bilo mogoče do zdaj. Podjetje tako odpira sodelovalni trg tudi za manipulacije pri sestavljanju večjih delov. Ta razvoj bo še posebej zanimiv za avtomobilsko industrijo in njene dobavitelje. Predstavili bodo še prilagodljivo mehatronsko prijemalo z velikim hodom za raznolike načine uporabe v industriji, ki se krmili po procesnem vodilu PROFINET in omogoča izredno hitro premikanje prstov.

Povezovanje v omrežja, strojno učenje in avtonomija
Podjetje SCHUNK pa bo na sejmu Hannover Messe s svojimi tehnološkimi študijami pokazalo še eno perspektivo na manipulacijo prihodnosti: Strojno učenje bo rešitvam za manipulacijo kmalu omogočilo, da na podlagi obstoječih podatkov in algoritmov prepoznajo zakonitosti ter iz njih izpeljejo potrebne odzive. Podjetje SCHUNK pri konceptu Smart Gripping na primer izkorišča podatke več tipal za pridobivanje dodatnih informacij s koreliranjem podatkov, kar omogoča pametno odločanje. Srednje- in dolgoročno po mnenju teh strokovnjakov za sisteme s prijemali trend jasno kaže proti avtonomnemu prijemanju. V povezavi z 2D in 3D kamerami se bodo lahko prijemala izognila trkom, vedela bodo, kako morajo prijeti obdelovance, ter bodo lahko skupaj z nadrejenim sistemom za upravljanje razvila optimalno strategijo prijemanja. Na koncu bodo lahko sistemi s prijemali dele manipulirali samostojno in se na podlagi vgrajenih algoritmov stalno samostojno izboljševali.

SCHUNK Intec GmbH
Friedrich- Schunk-Straße 1
AT 4511 Allhaming, Austria
info@at.schunk.com
www.schunk.com

logo

 

 

Distributer v Sloveniji:
MB-NAKLO d.o.o.
Ulica Toma Zupana 16
4202 Naklo, Slovenija
andraz.potocnik@mb-naklo.si
051 354 904
www.mb-naklo.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!