IFAM 2018 – nov začetek?

logoSejem IFAM se je od svojega začetka iz Portoroža selil v Celje, potem v dvorano Zlatorog, nato na celjsko sejmišče in končno se je letos preselil v Ljubljano. Tako velike spremembe za dogodke, kot so sejmi utegnejo biti precej dramatične, za marsikateri dogodek selitev pomeni tudi konec dogodka.

No pri IFAM-u se tega očitno ni potrebno bati. Letošnji IFAM je bil največji do sedaj. Obsegal je 3 hale na Gospodarskem razstavišču, sejem si je ogledalo nekaj preko 3.240 obiskovalcev, kar je največ do sedaj. Poleg tega je bilo opaziti tudi povečanje obiska iz regije. Tako je največ obiskovalcev prišlo iz Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, nato sledijo države Italija in Nemčija, takoj za njima pa so še Slovaška, Poljska, Madžarska in Avstrija.

Kot običajno, smo se po sejmu sprehodili namesto vas in pripravili reportažo, kaj vse je bilo za videti – videti pa je bilo veliko! Ko že uporabljamo besedo veliko – videli smo največjega industrijskega robota na svetu! Ampak pojdimo po vrsti. Najprej smo se ustavili pri organizatorju.

Toni Laznik, ICM

Letos smo spravili pod streho že 14. Sejem IFAM, tokrat prvič na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Zanimalo nas je, kako kot organizator ocenjuje prehod prireditve iz Celja v Ljubljano, predvsem kar se tiče obiska, dostopnosti za obiskovalce in razpoložljivim prostorom za razstavljalce.

»No, za razstavljavce ta prehod ni predstavljal kakšne drastične spremembe, so pa seveda bile potrebne določene prilagoditve v organizaciji in logistiki. Če vzamemo le obe posamezni lokaciji, namreč Ljubljano in Celje, sta sicer obe sejemski mesti, vendar je Ljubljana vendarle prestolnica in hkrati center Slovenije, naše države. Tu je medijsko in politično središče, tu so zbrana vsa večja predstavništva, tu se tudi obrača skoraj 80 % vsega kapitala v državi. Razlogov, da se je tokratni IFAM zgodil prav v Ljubljani, je torej več kot dovolj! Ljubljana hkrati ponuja nove možnosti in veliko prednosti, ki jih velja izkoristiti. Seveda obstajajo tudi določene pomanjkljivosti, na katere lahko samo opozorimo, na primer parkirišča za obiskovalce. Smo pa prepričani, da veliko ljudi dela na rešitvi tega problema in da bo končna rešitev v korist vseh.«

Za prihodnje leto pričakujejo, da se bo s strani razstavljavcev sejma udeležilo še več podjetij, da se bo sejem razširil še v ostale hale in da se bo obenem povečal delež podjetij, ki elektrotehniko in elektroniko kot lasten razvoj predstavljajo bolj neposredno, kot smo imeli na primer letos priložnost videti na razstavnem prostoru podjetij Iksor d.o.o. in Harpoon d.o.o.

»Vsako leto opažamo tudi vse več obiskovalcev iz tujine, prihajajo z držav bivše Jugoslavije, tudi iz Italije in Avstrije in če se bo podoben trend nadaljeval tudi v prihodnje, bomo lahko zelo zadovoljni.«

Hennlich

Podjetje Henlich d.o.o. ima zastopstvo za celo vrsto priznanih proizvajalcev, med katerimi je vidnejši igus®, ki je konstruktorjem znan tudi po nagradnih natečajih »Manus« in »Vector«, s katerimi spodbuja inovativnost. manus® je skupna pobuda podjetja igus®, tehnične publikacije Industrieanzeiger, tehnične fakultete iz Kölna TH Köln, visoke šole Hochschule Hamm-Lippstadt in inštituta za kompozitne materiale Verbundwerkstoffe GmbH iz Kaiserslauterna.

Projekt manus® je zaživel leta 2003 z namenom osvestiti strokovno javnost – predvsem projektante in razvojne inženirje, ter jih navdušiti za uporabo polimernih puš, ležajev in vodil na njihovih področjih dela. Za vse namene uporabe je možno izračunati življenjsko dobo, število ciklov ali obrabo izdelkov, prav to pa olajša izbiro, saj so s tem polimerne puše ali drsna vodila primerna tudi za uporabo v industrijskih aplikacijah. Posebnost natečaja je, da je zasnovan na široko in odprt za vse, ki želijo predstaviti svoje znanje, ideje in izboljšave, ki so se jim porodile med njihovim vsakdanjim delom ali raziskovanjem. Rezultat tega je, da so rešitve velikokrat posebne in zahtevajo drugačen način razmišljanja. Na natečaju so dobrodošli vsi predlogi z najbolj preprostih do zelo zahtevnih področij uporabe. Letos so predmet razpisa energetske verige in kabli, oziroma rešitve z njimi. Podelitev nagrad je vsako leto aprila na sejmu v Hannovru, ker so predstavljene tudi vse novosti tega proizvajalca, ki so se pojavile na trgu v zadnjem letu.

Program hidravličnih tesnil priznanega nemškega proizvajalca Hallite.

Začetek podjetja in njihove proizvodnje je temeljil na najzahtevnejši hidravlični podporni opremi za rudnike. To pomeni, da so njihova tesnila poleg bremena nosila veliko odgovornost, saj so zagotavljala varnost tudi v najtežjih pogojih in okoljih. Poleg hidravličnih tesnil ima podjetje Hennlich zastopstva tudi za ostale vrste tesnil, »O« ringe, pnevmatiko in podobno. Njihovo vodilo je prodati rešitve po meri kupca, nikoli pa ne prodajajo nepopolnih rešitev. V Avstriji obstaja skupina inženirjev, ki so na podlagi znanja in izkušenj sposobni oceniti in predlagati rešitve za posamezne primere, ki se pojavijo pri strankah.
Na področju hlajenja in hladilnih sistemov so pri Hennlichu zelo prilagodljivi, saj jim je ostala skupina vrhunskih projektantov, ki so se sposobni do zadnje podrobnosti prilagoditi zahtevam in potrebam posamezne aplikacije, s tem, da glede učinkovitosti močno prekašajo podobne sisteme iste velikosti, ki jih lahko najdemo na trgu. Na področju mazalne tehnike ponujajo sisteme tlačnega mazanja z oljem ali mastjo, sisteme mazanja ležajev z mešanico olja in zraka, mazanje transporterjev in verig in podobno. Naprave s centralnim sistemom mazanja imajo neprimerno daljšo življenjsko dobo od tistih, ki jih mažemo in podmazujemo ročno, oziroma periodično. Sistemi mazanja omogočajo tudi različno količino mazanja za različne dele istega stroja, pač glede na potrebe in obremenitve posameznega dela, ki ga je potrebno mazati.

Elektrospoji  

Elektrospoji d.o.o. je podjetje, ki je v slovenskem prostoru dobro znano že več kot 20 let, predvsem na področju spojne tehnike, torej industrijskega spajanja, cilj pa jim je ponuditi čim bolj kompletno paleto vsega, kar je potrebno v stikalnih omarah in na samih strojih, vse od konektorjev do orodij, ki omogočajo hitro in zanesljivo povezovanje. Med proizvajalci izdelkov, ki se vgrajujejo v najrazličnejše stikalne in krmilne omare, vsekakor izstopa Weidmuller, s svojo ponudbo najrazličnejših sponk, tudi s svojo najnovejšo tehnologijo brezvijačnega spajanja push-in, ki je zelo kompaktna in ki je namenjena priključitvi senzorjev. V ponudbi so releji, kontaktorji in najrazličnejše V-I enote, varnostni in časovni releji, optosklopniki, pretvorniki signalov, vse oblike industrijskih komunikacij pa vse do napajalnikov za vso to opremo ter UPS podpornih napajanj ob izpadu omrežnega napajanja. Takoj, ko kabli in signali zapustijo notranjost omaric, pridejo v poštev najrazličnejši konektorji, ki povezujejo senzorje in aktuatorje na samih napravah s krmilnimi enotami v omarah. Industrija 4.0 pomeni komunikacijo, povezovanje in tega povezovanja bo vsak dan več, podjetje Elektrospoji d.o.o. pa je že v tem trenutku pripravljeno povezati karkoli s čimerkoli in za njimi stojijo proizvajalci, ki lahko to zagotavljajo. Zelo veliko pozornost posvečajo tudi rešitvam pri upravljanju s kabli, za gibljive aplikacije, kabelske verige, zaščitne cevi, različne načine povezovanja industrijskih konektorjev glede na zahteve in potrebe. To je še posebej prisotno v robotski tehniki in pri različnih orodjih, opremljenimi s številno senzoriko, ki omogoča natančno spremljanje parametrov in krmiljenje znotraj optimalnih vrednosti za najboljše rezultate. Kljub vsej sodobni povezovalni tehniki ostaja ročno orodje ključnega pomena za zagotavljanje dobrih povezav znotraj omaric, pa naj bo to snemanje izolacije s kablov in vodnikov, natikanje in stiskanje votlic, natičnih faston konektorjev in vsega, kar spremlja priključevanje včasih tudi več sto senzorjev in aktuatorjev. Pomembno vlogo pri tem ima označevanje in tudi tu so pri Elektrospojih pripravljeni in lahko strankam ponudijo rešitev za označevanje prav vsake mogoče izbrane rešitve. Brez dvoma bi bilo danes brez doslednega označevanja vzdrževanje in servisiranje energetskih, razdelilnih in krmilnih omar skoraj nemogoče, že zaradi velikega števila senzorike, po drugi strani pa tudi zaradi ogromnih razsežnosti naprav, ki jih krmilim

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!